Nahajate se tukaj

VSAKDANJI TERORIZEM

14/11/2015
Avtor: ČT
Vnesel: Vesna

Žalosten sem zaradi pariških žrtev in sočustvujem z bližnjimi in daljnimi sorodniki umrlih. Ravno tako mi je hudo za žrtve terorističnih napadov v Siriji, Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Libiji, Jemnu, Libanonu ... Morda bo sedaj večje število Evropejcev razumelo, da begunci grejo, v kljub velikim tveganjem, na pot iskat varno življenje.

Po terorističnih napadih v Parizu bomo najbrž v medijih in toliko bolj na spletu sledili diskurzu straha in sovraštva zaradi vala beguncev. Prepričan sem, da bodo ta isti mediji ponovno dosledno zanemarjali glavne vzroke teh pojavov. Zaradi tega v ljudeh raste povezava strah - sovraštvo. Komu koristi strah in sovraštvo?

Koristi imperialnim namenom supersile, ki neti in vzdržuje vojna žarišča, zaradi svetovne prevlade in zaradi zagotavljanja si višjega življenjskega standarda od zmožnega. Koristi multinacionalkam, ki si prisvajajo pravico, da odločajo o vsem in o vsakemu. Jasno zaradi profita. Profita, ki ga predstavlja okolje in človeški potencial, ne pa papirnati in digitalni denar.

Zakaj, ko poslušam, berem in gledam o pariških terorističnih napadih, se mi vztrajno pojavljajo prebliski o TIPP-u in drugih sporazumih, ki so po moji presoji genocidno naperjeni proti novim generacijam, človeštvu nasploh in okolju. Glede na zadnja TPP odkritja javnosti se nam obeta teroristični napad globalnih korporaciji z velikim, velikim, velikim številom žrtev.

Prav za prav terorizem predstavlja naš vsakdan. Mediji vsakodnevno izbrano poročajo o eni obliki terorizma. Druge oblike pa se podtalno širijo in zato se jih ne zavedamo do te mere, da bi se jim uspešno uprli. Tu je prisotno tudi razvrednotenje dela, nizke plače, brezposelnost, obubožanje ljudi, prelivanje premoženja od siromašnih in srednjih slojev k bogatemu, uničevanju okolja, zmanjševanje standardov varne hrane in drugih. Farmacevtski giganti silijo populacijo k nepotrebnem jemanju zdravil itd. Namesto upora bomo prosili, da nas odgovorni ščitijo pred grozečo nevarnostjo terorističnih napadov, tudi za ceno naše svobode in našega dostojanstva.

Kaj ne bi bilo (končno!) bolj pametno, da bi mediji in ljudje gledali pod prste odgovornim in jih prisilili, da začnejo delovati za naš interes in za splošno dobro. Naj se začne raje enkrat opozarjati, da so pravi teroristi gospodarji vojn in lovci na dobičke. Da so to tisti, ki si hočejo prilastit vse in vsakogar.